George Simion, înfrânt de justiție. Tribunalul București a respins cererea AUR privind noul statut al partidului

de: Cătălina Burghelea
28 09. 2022

Liderul AUR, George Simion, a apelat la Curtea de Apel București pentru a putea modifica statutul partidului său. Solicitarea prin care politicianul cerea ca Alianța să poată înființa posturi de radio și televiziune a fost respinsă de Tribunalul București – Secția V-a Civilă, pe motiv că încălca legea.

Lovitură pentru AUR și George Simion

În primăvară, George Simion și Claudiu Târziu, la acea vreme co-președinți ai partidului AUR, s-au adresat Tribunalului Bucureşti – Secţia a V-a civilă cu o solicitare de modificare a statutului. Cei doi lideri au invocat prevederile din Legea partidelor politice, Legea nr. 14/2003. Cu toate că Ministerul Public, prin procurorul de ședință, a solicitat admiterea cererii, cu înscrierea modificărilor în Registrul partidelor, Tribunalul București nu a fost de acord cu propunerile.

Tribunalul București nu acceptă noul statut al partidului

Potrivit legii, orice modificare a statutului se comunică Tribunalului Bucureşti, în termen de 30 de zile de la data adoptării. Apoi, instanța o examinează, după care se pronunță cu privire la admisibilitatea sa. În cazul AUR, judecătorii au decis că statutul modificat încalcă o serie de prevederi care contravin legii partidelor.

Astfel, Legea nr. 334/2006 stabilește că formațiunile politice pot obţine venituri din activităţile de editare, realizare şi difuzare a publicaţiilor sau a altor materiale de propagandă şi cultură politică proprii. Deținerea de posturi de televiziune și radio nu se încadrează în excepțiile reglementate prin textul de lege.

De asemenea, art. 3 al. 1 şi 2 din Legea nr. 14/2003 spune că pot funcţiona ca partide doar asociaţiile ce dețin caracter politic, constituite potrivit legii, şi care militează pentru respectarea suveranităţii naţionale, a independenţei şi a unităţii statului, a integrităţii teritoriale, a ordinii de drept şi a principiilor democraţiei constituţionale.

Prevederi încălcate de Alianţa pentru Unirea Românilor

Totodată, instanța de judecată a mai constatat că art. 5 al. 3 din Legea nr. 14/2003 prevede că denumirea integrală şi denumirea prescurtată, precum şi semnul permanent nu pot reproduce sau combina simbolurile naţionale ale statului român, ale altor națiuni, ale organismelor internaţionale ori ale cultelor religioase.

Citește și Planul lui Alexandr Dughin pentru distrugerea Ucrainei: Unirea României cu Republica Moldova

Prin urmare, judecătorii români au stabilit că denumirea partidului AUR încalcă prevederile art. 5 al. 3 din Legea nr. 14/2003. Ziua Oficială a Alianţei pentru Unirea Românilor este 1 decembrie, iar semnul săi permanent reproduce harta țării noastre extinsă în partea de est, astfel încât să cuprindă regiunile istorice aflate în prezent pe teritoriul altor state.

Cerere respinsă de judecători

În motivația Tribunalului se mai spune că, alegându-şi ca zi oficială data de 1 Decembrie (simbol naţional), partidul lui Simion nu a respectat nici prevederile art. 3 al. 2 din Constituţie, nefiind permis ca simbolurile naţionale ale statului român să fie folosite pentru atragerea de capital electoral de către un partid. Așa că cererea formulată de cei doi co-preşedinți AUR a fost respinsă.